• 30.05.2022
  • 27.08.2022
  • 2 odrasla

Bogračfest in Lendavske gorice

Opis ponudbe

Vabimo vas v deželo preko Mure, začetek ali konec velike Panonske ravnice, ki ga zapirata Goričko in Lendavske gorice. Del naše dežele, ki se nam je priključil šele pred sto leti. Zaradi bližine treh meja je ta svet povsem drugačen, drugačni so ljudje, ki govorijo v svojstvenem dialektu. To je dežela Miška Kranjca in njegovih dobrih ljudi. Spoznali bomo prekmursko kulturo, stare obrti, ki se počasi izgubljajo, a so tod še vedno žive. Obiskali bomo Lendavo, ki jo imenujejo mesto tradicij in priložnosti, prav tako pa velja za svetovno prestolnico bograča.

Predviden program

Odhod v jutranjih urah. Vožnja proti Mali Polani do Pomelajeve domačije. Tu iz stoletja znanih naravnih virov na rokodelske načine nastajajo predmeti, ki bodo tudi po uporabi nadaljevali zgodbo o ciklih narave. Seznanili se bomo z domačo obrtjo izdelovanja izdelkov iz koruznega ličja in šib, dejavnostmi na podeželju v preteklosti in njihovo vpetostjo v današnji čas in spoznali različne materiale, tehnike, njihovo uporabno vrednost nekoč in danes. Poskusili bomo tudi domačo marmelado, slane palčke in tipična prekmurska pražena bučna semena. Pot bomo nadaljevali proti najbolj vzhodnemu mestu v Sloveniji, Lendavi. Sprehodili se bomo skozi živahno mestno jedro in si ogledali Lendavski grad, nenavadni kulturni dom, sinagogo (notranji ogled), župnijsko cerkev sv. Katarine, itd. Ob poti med slikovitimi Dolgovaškimi goricami se bomo ustavili na čudoviti razgledni točki ob kapelici Sv. Trojice, kjer najdemo edino slovensko mumijo - mumijo vojščaka Mihaela Hadika, ki je leta 1603 izgubil življenje, ko je branil Lendavo pred Turki. Sredi prostranih goric, ki poraščajo s soncem obsijane prekmurske griče, so leta 2015 postavili najvišji razgledni stolp v Sloveniji (53,5 m), stolp Vinarium. Z dvigalom se bomo povzpeli na razgledno ploščad, od koder se nam bo odprl čudovit razgled v štiri države. Polni lepih vtiskov se bomo vrnili v Lendavo, kjer se bo prav ta dan odvijal sloviti Bogračfest, na katerem se številni ljubitelji te tradicionalne jedi družijo in tekmujejo v kuhi najboljšega bograča. Sodelujejo ekipe iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške, ki po navadi skuhajo več kot 2000 litrov tekmovalnega bograča, ki ga je moč tudi poskusiti. Po veselem druženju se bomo odpeljali proti domu, kamor bomo prispeli v večernih urah.

 

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo vsebine. Več o piškotkih.

Strinjam se