• Turčija
  • 10.08.2023
  • 24.12.2023
  • 2 odrasla

PRAVLJIČNA KAPADOKIJA - 8 DNI

Opis ponudbe

KAPADOKIJA: Konya, Göreme, Antalya...

Turčija je tudi v letošnjem letu ena najbolj priljubljenih destinacij. Poleg ugodne klime in razširjene ponudbe poletnega turizma, je idealna tudi za potovanja v jesenskem in spomladanskem času. Številni ostanki burne zgodovine, starodavna mesta, podzemni kraji, naravna čudesa, odlična kulinarika in gostoljubnost gostiteljev so vaba za turiste, padec turške lire v primerjavi z evrom pa je destinacijo naredil še ugodnejšo in privlačnejšo.

Kapadokija je naziv za čudovito območje, ki se nahaja v trikotniku med mesti Nevsehir, Nigde in Aksaray. Je ena izmed najbolj priljubljenih destinacij Turčije zaradi svojih edinstvenih geoloških, zgodovinskih in kulturnih znamenitosti. Je dežela pravljic, skrivnostna in očarljiva. Tukaj lahko uživate v neverjetnih naravnih čudesih, odkrivate skrivna podzemna mesta ter spoznavate bogato kulturo in zgodovino. Najbolj znan del turistične ponudbe Kapadokije je polet z balonom. Vsak dan ob zori, nad pravljično pokrajino poleti do 200 balonov, ki ustvarijo neverjeten prizor tako za tiste, ki so z balonom poleteli, kot tudi za tiste, ki uživajo v opazovanju s tal.

TERMINI:

18. 9. - 25. 9., 25. 9. - 2. 10. 2023

Cena na osebo: od 469 EUR

2. 10. - 9. 10., 9. 10. - 16. 10. 2023
Cena na osebo: od 449 EUR

16. 10. - 23.10. 2023
Cena na osebo: od 429 EUR

23. 10. - 30. 10. 2023
Cena na osebo: od 409 EUR

30. 10. - 6. 11. 2023
Cena na osebo: od 389 EUR

6. 11. - 13. 11. 2023
Cena na osebo: od 369 EUR

13. 11. - 20. 11. 2023
Cena na osebo: od 349 EUR

20. 11. - 27. 11. 2023
Cena na osebo: od 329 EUR

27. 11. - 4. 12. 2023
Cena na osebo: od 309 EUR

4. 12. - 11. 12. 2023
Cena na osebo: od 289 EUR

1. dan: polet proti Antalyi
Zbor potnikov na letališču Ljubljana (Zagreb) in let proti Antalyi. Pri izhodu z letališča vas pozdravi vaš spremljevalec tekom potovanja. Sledi prevoz do hotela ter nastanitev. Nočitev na območju Antalye.

2. dan: Antalya – Konya - Kapadokija
Zajtrk. Vožnja do Konye, ki je bila v zgodnjem srednjem veku prestolnica Turkov Seldžukov in njihovih sultanov ter je danes romarski kraj za številne Turke. Ogledali si boste znameniti samostan Mevlana (za plačilo oz. vključeno v paketu kultura in večerje), od koder izhaja red vrtečih se dervišev. Danes je samostan muzej muslimanske in zakladnica turške umetnosti. Nato nadaljujete pot proti Kapadokiji. Namestitev v hotelu na območju Kapadokije.

3. dan: mesečeva pokrajina Kapadokija
Zajtrk. Pokrajina Kapadokije s svojimi oblikami, podzemnimi cerkvami in bivališči spominja na površje Lune. Stvaritelj te pokrajine je vulkan, ki je ob ponavljajočih se izbruhih v okolico izstrelil ogromne količine lehnjaka. Zaradi vremenskih vplivov so se nekatere plasti lehnjaka sprijele, druge pa so bile izprane. Prvi pribežniki so se na tem področju naselili v 7 st. Kasneje so jim sledili menihi, ki so tu izdolbli cerkve, kapele in samostane. V jutranjih urah, po zajtrku, vožnja po tej nadrealistični in pravljični deželi s postanki za fotografiranje. Popoldan možna udeležba na fakultativnem izletu (za plačilo). Povratek v hotel in nočitev

4. dan: Göreme
Zajtrk. V mestu Göreme (za plačilo oz. vključeno v paketu kultura in večerje) si boste ogledali podzemno jamsko cerkev, ki je pod zaščito organizacije Unesco in velja za kulturni spomenik. Tukaj se je narava predala fantaziji; pokrajina sestoji iz kamnitih sten, piramidnih kamnov in kegljev iz lehnjaka, ki so preluknjani kot mravljišče. Sledi vožnja do Uchisarja (za plačilo oz. vključeno v paketu kultura in večerje) skozi čudežne doline, ki vam bodo s svojimi nadnaravnimi oblikami vzele sapo. V Uchisarju je predviden kratek postanek za zunanji ogled te dih jemajoče pokrajine. Nato bomo obiskali tkalnico preprog in spoznali postopek izdelave preproge, vse od pridobivanja naravnih materialov: svile, bombaža in volne - do končnega izdelka. Za zaključek dneva se bomo sprehodili še po čudovitem mestu Avanos, znanem predvsem po lončarski umetnosti. Povratek v hotel in nočitev.

5. dan: Kapadokija - Antalya
Zajtrk. Zapustili bomo Kapadokijo ter se zapeljali do postajališča za karavane Sultanhani (za plačilo oz. vključeno v paketu kultura in večerje) iz časa Seldžukov. Nato nadaljujemo pot skozi čudovito gorovje Taurus proti območju Antalye, kjer boste preživeli zadnje tri dni. Namestitev v hotelu in nočitev.

6. dan: Antalya – slap Karpuzkaldiran
Zajtrk. Ogled Antalye, enega najlepših mest turške riviere z bogato vegetacijo in prekrasno kuliso gorovja Taurus v ozadju. Med drugim boste lahko občudovali mestno znamenitost, minaret Yivli Minare in stolp z uro na Kalekapisi, stari mestni trdnjavi ter romantični stari del mesta s pristaniščem. Tukaj boste imeli tudi možnost ugodnega nakupa nakita in usnjenih izdelkov. Obiskali bomo zlatarno in doživeli umetnost izdelave nakita ter uživali v čudoviti modni reviji z usnjenimi oblačili. Za zaključek dneva si bomo privoščili ogled znamenitega slapa Karpuzkaldiran. Povratek v hotel in nočitev.

7. dan: prosto ali udeležba na fakultativnem izletu
Zajtrk. Današnji dan si lahko organizirate po svoje ali se udeležite našega fakultativnega izleta (za plačilo). Po izletu sledi povratek v hotel in nočitev.

8. dan: povratek domov
Zajtrk. V skladu s časom odhoda, vas bo avtobus zapeljal do letališča, od koder poletite proti Ljubljani (Zagreb).

*********************************************************************************************

Kapadokija
Kapadokija je verjetno ena najbolj impresivnih in najbolj bizarnih naravnih pokrajin na svetu ter je del UNESCO-ve kulturne dediščine. V skladih mehkih ognjeniških kamnin so vklesana naselja, samostani in jamske cerkve, v katerih je več generacij kristjanov poiskalo zatočišče.

Göreme
Mesto je, vključno s kamnitimi spomeniki, središče narodnega parka Göreme in je prav tako del UNESCO-ve kulturne dediščine. Pokrajino zaznamujejo neobičajne oblike stebrov, obeliskov in stolpov, katere sta oblikovala pepel in lava pred 2000 leti, pri prvem izbruhu vulkana. Te oblike segajo tudi do 40 metrov visoko.

Konya / Samostan Mevlana
Konya, nekoč glavno mesto zgodnjega srednjeveškega Selevkovega kraljestva, je danes sedmo največje mesto, po velikosti, v Turčiji. Simbol mesta je samostan Mevlana, ki je danes muzej muslimanske ter zakladnica turške umetnosti in obrti.

Antalya se nahaja ob vznožju gorovja Taurus in je eno od najlepših mest turške riviere. Iz leta v leto privablja številne nove obiskovalce s čudovitimi plažami, naravnimi lepotami in številnimi kulturnimi spomeniki. Center starega mesta je rimsko pristanišče, katero je danes preurejeno v marino in do katere potekajo ozke tlakovane uličice. V uličicah so številne kavarne, prodajalne s spominki ter hotelčki v hišah iz otomanskega obdobja. S svojo lokacijo ob Sredozemskem morju je turistično in kulturno središče regije.

CENA VKLJUČUJE:
- letalski prevoz Ljubljana-Antalya-Ljubljana s čarter prevozom,
- 20 kg oddane prtljage in 7 kg ročne prtljage,
- 7 x nočitev v hotelih ali hotelskih resortih s 4* v dvoposteljni standardni sobi,
- 7 x zajtrk,
- prevozi po programu s klimatiziranimi in udobnimi turističnimi avtobusi,
- slovenski spremljevalec ter lokalni vodnik vam zaželita dobrodošlico na letališču Antalya,
- organizacijo potovanja in zavarovanje rizika insolventnosti.

CENA NE VKLJUČUJE:
- paketa kultura in večerje,
- doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama),
- turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu,
- dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete,
- napitnine za lokalne vodnike in šoferje,
- stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi….).

Možna doplačila (ob prijavi):
• Paket kultura in večerje: 129 EUR / na osebo
- 7 x večerja (samopostrežna oz. strežena)
- ogledi z vstopninami: Mevlana, Göreme, Uchisar, Sultanhani
• Parkiranje na zunanjem parkirišču letališča Ljubljana: 36 EUR na vozilo, na teden (povratek oktober-december) oz. 58 EUR na vozilo, na teden (povratek september).
• enoposteljna soba: 110 EUR.

Možna doplačila vodniku na poti:
-    Ortahisar ali dolina ljubezni s podzemnim mestom cca 50 EUR
-    Sema (ples dervišev) cca 25 EUR,
-    Kapadokijski večer z neomejeno konzumacijo lokalne alkoholne in brezalkoholne pijače cca 50 EUR,
-    polet z balonom - starostna omenitev! (cena in izvedba odvisni od prostih kapacitet in vremenskih pogojev),
-    Jeep safari cca 60 EUR,
-    Manavgat - vožnja z ladjo s kosilom ali Alanya s kosilom cca 50 EUR,

Dodatni izleti se izvedejo, če je prijavljenih vsaj 10 oseb. Cene in dodatne storitve so informativne. Organizacija dodatnih izletov in storitev, cena, vsebina in izvedba so izključno v pristojnosti partnerske agencije v Turčiji.

POMEMBNO: Za potovanje v Turčijo potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka. V kolikor niste državljan R Slovenije se pravočasno na pristojnem uradu pozanimajte, kakšne dokumente potrebujete za vstop v Turčijo.

Opomba
Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5 %. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije M & M Turist d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije.
V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega vplačanega zneska potovanja.

Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/.

Za potovanje v Turčijo cepljenje ni obvezno. Več informacij najdete na: http://zdravinapot.si/destinacije/bliznji-vzhod/turcija.
Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

Minimalno število potnikov na termin: V primeru posebnih letal (charter let) je najmanjše število 140 potnikov na letalu in najmanj 35 potnikov na posameznem avtobusu.
V kolikor bo prijavljeno manj, kot 135 oseb na termin, bo odhod z letališča Zagreb z organiziranim brezplačnim transferjem iz Ljubljane do letališča Zagreb in nazaj.

POGOJI:
Akontacija: 30 % od osnovne cene, preostalo 45 dni pred odhodom.
Prijavnina: 20 EUR na prijavnico / voucher, ne glede na število oseb.
Odpovedni riziko:
Premije: https://service.europaeische.at/doc/sl/Opis_storitev_ZavarovanjeOdpovediSLO-PIB-SLSS_2022-SL-001.pdf
Splošni pogoji: https://service.europaeische.at/doc/sl/Pogoje_ZavarovanjeOdpovediSLO-AVB-SLSS_2022-SL-001.pdf
Izračun upošteva udeležbo najmanj 135 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.
*************************************************************************************
Program je narejen po veljavnih cenikih maja 2023. Pridržujemo si pravico do spremenjenega razporeda ogledov, vendar program ostaja vsebinsko enak.

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo vsebine. Več o piškotkih.

Strinjam se