• Turčija
  • 10.08.2023
  • 31.12.2023
  • 2 odrasla

TURŠKA PRAVLJICA - 8 DNI

Opis ponudbe

Istanbul, Ankara, Kapadokija, Antalya ...
TERMINI: 22. 4. - 29. 4., 13. 5. - 20. 5., 20. 5. - 27. 5. 2024
Cena za termin: 22. 4. - 29. 4. 2024Cena pri najmanj 35 udeležencih: 699 EUR
Cena za termin: 13. 5. - 20. 5. 2024Cena pri najmanj 35 udeležencih: 719 EUR
Cena za termin: 20. 5. - 27. 5. 2024Cena pri najmanj 35 udeležencih: 749 EUR

1. dan: Let v IstanbulZbor potnikov na letališču Ljubljana dve uri pred letom. Let do Antalye ter nato naprej proti Istanbulu. Po pristanku vas, na izhodu z letališča, pričaka vaš spremljevalec tekom potovanja. Sledi transfer do hotela in namestitev ter večerja v hotelu na območju Istanbula.
2. dan: Istanbul – nepozabna čarobna metropolaZajtrk. Nato vas odpeljemo na hipodrom, ki je bil nekoč športno in družbeno središče Konstantinopola, ter si ogledamo tri znamenite spomenike iz pozne antike. Sledi ogled Modre mošeje, prve mošeje s šestimi minareti na svetu. Mošejo so začeli graditi leta 1609 in jo dokončali leta 1616. Zatem si lahko ogledate najpomembnejšo mojstrovino bizantinske umetnosti, Hagijo Sofijo (z doplačilom vstopnine), ki je tudi na seznamu svetovne dediščine Unesco. Najprej je bila krščanska cerkev, nato mošeja, kasneje muzej, od leta 2020 pa so jo ponovno spremenili v mošejo. Skupaj z nami si oglejte še palačo Topkapi, ki je bila skoraj 400 let glavna rezidenca osmanskih sultanov. Tedaj je bila palača prizorišče številnih zgodovinskih državnih dogodkov in zabav, danes pa je muzej, kjer se nahaja kolekcija mnogih izjemnih umetnin. Palača stoji na vrhu enega izmed sedmih gričev Istanbula, med Zlatim rogom, Bosporjem in Marmarskim morjem. Popoldan se sprehodimo po Grand Bazarju, nakupovalni meki z več tisoč trgovinicami in labirintom uličic ter prehodov. Za zaključek dneva obiščemo še egipčanski ali bazar začimb. Dovolite, da vas orientalske dišave in barve očarajo! Večerja in nočitev na območju Istanbula.
3. dan: Istanbul – vožnja z ladjo po Bosporju – Ankara in muzej anatolskih civilizacijZajtrk. Pričakuje vas fascinantna vožnja po Bosporju (fakultativno - za plačilo). Ob vožnji med obema obalama, med Evropo in Azijo, vlada harmonija preteklosti in sedanjosti, ki sega od blišča do nepopisnih lepot. Že od nekdaj se je bivanje ob sladki vodi obal Azije smatralo za privilegij mogočnih in bogatih. Na potovanju boste z ladje lahko opazovali mnoga lična hišna pročelja, gradove in palače. Nato sledi vožnja proti Ankari, glavnemu mestu Turčije. Po prihodu v Ankaro naredimo postanek na razgledni točki, od koder je čudovit razgled na večji del Ankare. Nato lahko obiščete muzej anatolskih civilizacij. Večerja in nočitev na območju Ankare.
4. dan: KapadokijaZajtrk. Sledi vožnja v visokogorje. Kapadokija je dih jemajoča pokrajina, obkrožena z impozantnimi gorami. Pokrajina Kapadokije s svojimi oblikami, podzemnimi cerkvami in bivališči spominja na površje Lune. Skalovje raznih oblik in velikosti se dviga iz zemlje, kot ogromne gobe, medtem ko vas v stene vklesane hiše in elegantni hoteli opazujejo z vseh strani. Prvi pribežniki so se na tem področju naselili v 7 st. Kasneje so jim sledili menihi, ki so tu izdolbli cerkve, kapele in samostane. Popoldan možna udeležba na fakultativnem izletu (za plačilo). Večerja in nočitev na območju Kapadokije.
5. dan: Paşabağı in ZelveZajtrk. Po zajtrku se odpravimo na raziskovanje Kapadokije. Najprej obiščemo Paşabağı, znano tudi kot dolina menihov, kjer vas pričaka očarljiv pogled na visoke pravljične dimnike. Te edinstvene formacije, ki jih oblikujejo sile vetra in vode, so videti kot mistična bitja, ki se dvigajo iz zemlje. Sprehodite se po tej čarobni deželi in opazujte zapletene podrobnosti, ki jih je v skale vklesala umetniška roka narave. Le streljaj stran, pa leži zgodovinska vasica Zelve. Ta muzej na prostem predstavlja izjemen vpogled v preteklost. Krasijo ga jamska bivališča, cerkve in samostani, ki so jih vklesali v mehko kamnino vulkanskega tufa. Raziščite labirint hodnikov, čudite se zapletenim, v skalo vrezanim dizajnom in si predstavljajte zgodbe ljudi, ki so nekoč temu kraju rekli dom. Ob obisku Kapadokije je obisk lokalne tkalnice preprog prav posebno doživetje. S svojimi živahnimi barvami, zapletenim dizajnom in raznolikimi vzorci je vsaka preproga edinstvena in je dokaz zgodovine ter neverjetnih veščin njenih izdelovalcev. Z raziskovanjem teh fascinantnih preprog, obiskovalci ne pridobijo le globljega razumevanja turške kulture, ampak prispevajo tudi k ohranjanju te neprecenljive tradicije. Povratek v hotel in večerja.
6. dan: Konya - Mevlana - AntalyaPo zajtrku se zapeljemo po raznoliki pokrajini do Konye, ki je bila v zgodnjem srednjem veku prestolnica Turkov Seldžukov in njihovih sultanov. Ogledali si bomo znameniti samostan Mevlana, od koder izhaja red vrtečih se dervišev. Danes je samostan muzej muslimanske in zakladnica turške umetnosti. Nato nadaljujemo pot skozi čudovito gorovje Taurus proti območju Antalye. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.
7. dan: Antalya - slap KarpuzkaldiranZajtrk. Ogled Antalye, enega najlepših mest turške riviere z bogato vegetacijo in prekrasno kuliso gorovja Taurus v ozadju. Med drugim boste lahko občudovali mestno znamenitost, minaret Yivli Minare in stolp z uro na Kalekapisi, stari mestni trdnjavi ter romantični stari del mesta s pristaniščem. Tukaj boste imeli tudi možnost ugodnega nakupa nakita in usnjenih izdelkov. Obiskali bomo zlatarno in doživeli umetnost izdelave nakita ter uživali v čudoviti modni reviji z usnjenimi oblačili. Za zaključek dneva si bomo ogledali še znameniti slap Karpuzkaldiran. Večerja in nočitev.
8. dan: Povratek domovZajtrk. Skladno s časom leta transfer do letališča Antalya in let do Ljubljane.
IstanbulNa obeh straneh Bosporja, ob morski ožini med Sredozemskim in Črnim morjem, se razprostira največje turško mesto – Istanbul. Istanbul je edina metropola na svetu, ki leži na dveh celinah. Mesto svojim obiskovalcem nudi veliko znamenitosti in zanimivosti. Nekatere izmed njih so: hipodrom, Modra mošeja (edina na svetu s šestimi minareti), palača Topkapi, Zlati rog in še veliko več.
KapadokijaKapadokija je verjetno ena najbolj impresivnih in najbolj bizarnih naravnih pokrajin na svetu ter je del UNESCO-ve kulturne dediščine. V skladih mehkih ognjeniških kamnin so vklesana naselja, samostani in jamske cerkve, v katerih je več generacij kristjanov poiskalo zatočišče.
Konya / Samostan MevlanaKonya, nekoč glavno mesto zgodnjega srednjeveškega Selevkovega kraljestva, je danes sedmo največje mesto, po velikosti, v Turčiji. Simbol mesta je samostan Mevlana, ki je danes muzej muslimanske ter zakladnica turške umetnosti in obrti.
AntalyaSe nahaja ob vznožju gorovja Taurus in je eno od najlepših mest turške riviere. Iz leta v leto privablja številne nove obiskovalce s čudovitimi plažami, naravnimi lepotami in številnimi kulturnimi spomeniki. Center starega mesta je rimsko pristanišče, katero je danes preurejeno v marino in do katere potekajo ozke tlakovane uličice. V uličicah so številne kavarne, prodajalne s spominki ter hotelčki v hišah iz otomanskega obdobja. S svojo lokacijo ob Sredozemskem morju je turistično in kulturno središče regije.
N

CENA VKLJUČUJE: Letalski prevoz Ljubljana - Antalya - Istanbul in Antalya - Ljubljana* s pristojbinami, čarterski let in redna linija, 20 kg oddane prtljage in 7 kg ročne prtljage, 7 x nočitev v hotelih ali hotelskih resortih s 4* v dvoposteljni standardni sobi, 7 x polpenzion (zajtrk in večerja), ogledi po programu, prevoze po programu s klimatiziranim turističnim avtobusom, slovenski spremljevalec ter lokalni vodnik vam zaželita dobrodošlico na letališču v Turčiji, organizacijo potovanja in zavarovanje rizika insolventnosti.
* V kolikor bo prijavljenih manj kot 140 oseb na termin, bo odhod z letališča Zagreb z organiziranim brezplačnim transferjem iz Ljubljane do letališča Zagreb in nazaj. Na letu proti Antalyi je možen tehnični postanek v Istanbulu.

PREDVIDENO VODENJE:

  • v slovenskem jeziku: odhodi: 4. 3., 18. 3., 1. 4., 15. 4., 29. 4. 2024,
  • v hrvaškem jeziku: odhodi: 11. 3., 25. 3., 8. 4., 22.4., 6. 5. 2024.

CENA NE VKLJUČUJE: Pijače pri večerji, vstopnine v Hagijo Sofijo v znesku 25 EUR, celosten paket zavarovanja potovanja (priporočamo), doplačilo za enoposteljno sobo (obvezno, če oseba potuje sama), turistične takse, ki se plačajo neposredno na poti ali v hotelu, dodatne usluge, obroke in fakultativne izlete, napitnine za lokalne vodnike in šoferje, stroške osebne porabe (dodatni obroki, pijača, telefon, izleti, ogledi…).

MOŽNA DOPLAČILA (ob prijavi): Parkiranje na parkirišču MyParking Zagreb s transferjem do letališča in nazaj: 45 EUR, obvezno doplačilo na osebo, če oseba potuje sama: doplačilo za enoposteljno sobo 160 EUR.

MOŽNA DOPLAČILA (vodniku na poti): Vstopnina v Hagijo Sofijo 25 EUR, vožnja z ladjo po Bosporju (odvisno od vremenskih pogojev) pribl. 40 EUR na osebo, Istanbul by Night pribl. 25 EUR na osebo, turški večer z neomejeno konzumacijo lokalne alkoholne in brezalkoholne pijače pribl. 50 EUR na osebo, sema (ples dervišev) pribl. 25 EUR na osebo, jeep safari po Kapadokiji pribl. 60 EUR na osebo, polet z balonom - starostna omenitev! (cena in izvedba odvisni od prostih kapacitet in vremenskih pogojev).

Dodatni izleti se izvedejo, če je prijavljenih vsaj 10 oseb. Cene in dodatne storitve so informativne. Organizacija dodatnih izletov in storitev, cena, vsebina in izvedba so izključno v pristojnosti partnerske agencije v Turčiji.

DOKUMENTI POTREBNI ZA POTOVANJE: Za potovanje v Turčijo potrebujete potni list, ki velja še vsaj 6 mesecev od dneva povratka. V kolikor niste državljan Republike Slovenije se pravočasno na pristojnem uradu pozanimajte, kakšne dokumente potrebujete za vstop v Turčijo.

OPOMBA: Kategorizacija hotelov ustreza uradni hotelski kategorizaciji države v katero se potuje in se lahko razlikuje od evropskih standardov. Potovanje ni primerno za osebe z omejeno mobilnostjo. Letališke pristojbine se lahko spremenijo. Končni znesek letaliških pristojbin je potrjen na dan izdaje letalskih vozovnic. Agencija si pridržuje pravico do spremembe cene v primeru tečajnih razlik večjih od 1,5 %. Časi odhoda letal so navedeni po času leta, objavljenem ob rezervaciji letalskega prevoza in se lahko še spremenijo. Organizator si pridržuje pravico do spremembe vrstnega rega izvedbe programa v primeru spremembe letalskega prevoza, časa obratovanja znamenitosti, katere obiščemo ter vremenskih pogojev. Spremembe programa, hotelov in časa poleta letala niso predvidene, vendar si pridržujemo pravico do sprememb. Neveljavni dokumenti ali zavrnitev vstopne vize, ki so vzrok za odpoved potovanja, v nobenem primeru ne obvezujejo agencije M & M Turist d.o.o. ter se upoštevajo splošni pogoji potovanja v primeru odpovedi agencije M & M Turist d.o.o. . V primeru premalo prijavljenih potnikov, bodo potniki o odpovedi potovanja obveščeni najmanj 20 dni pred odhodom. Pri takšni odpovedi potovanja ima potnik pravico do povračila celotnega zneska potovanja (storitve vplačane pri M & M Turist d.o.o.), kar izključuje dodatne storitve, vezane na to potovanje, vplačane v lastni režiji (npr. nakup letalske karte pri drugem ponudniku, vize…). Prosimo, da se o varnosti potovanja, dodatnih formalnostih, vizumskih informacijah glede na državo potovanja, pozanimate na uradni strani Ministrstva za zunanje zadeve RS na: http://www.mzz.gov.si/si/. Za potovanje v Turčijo cepljenje ni obvezno. Več informacij najdete na: http://zdravinapot.si/destinacije/bliznji-vzhod/turcija. Nakup lokalnih proizvodov in storitev med potovanjem na lastno odgovornost.

MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV NA TERMIN: V primeru posebnih letal (charter let) je najmanjše število 140 potnikov na letalu in najmanj 35 potnikov na posameznem avtobusu.

POGOJI:

Akontacija: 30 % od osnovne cene

Prijavnina: 20 EUR na prijavnico / voucher, ne glede na število oseb.

Odpovedni riziko:Premije: https://service.europaeische.at/doc/sl/Opis_storitev_ZavarovanjeOdpovediSLO-PIB-SLSS_2022-SL-001.pdfSplošni pogoji: https://service.europaeische.at/doc/sl/Pogoje_ZavarovanjeOdpovediSLO-AVB-SLSS_2022-SL-001.pdf

Izračun upošteva udeležbo najmanj 35 oseb. Splošni pogoji so sestavni del programa.*************************************************************************************

Program je narejen po veljavnih cenikih decembra 2023. Pridržujemo si pravico do spremenjenega razporeda ogledov, vendar program ostaja vsebinsko enak.

Spletno mesto uporablja piškotke, s katerimi izboljšujemo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo vsebine. Več o piškotkih.

Strinjam se